torsdag 26 september 2013

The Charmels "As long as I've got you"


För snart 20 år sedan skaffade jag den kompletta boxen med singlar från skivbolaget Stax utgivna 1968-1971. Nio CD-skivor med fantastisk musik. Jag visste redan då att det fanns två boxar till, en 1958-1967 och en 1972 fram till konkursen 1975.

Det dröjde fram till för ett par veckor sedan innan jag skaffade den tidiga boxen, då jag kom över ett exemplar på ebay till ett facilt pris. Den senare boxen kommer också att skaffas, men verkar tyvärr vara betydligt svårare att få tag i.

Vi första genomlyssningen valde jag att börja med omvänd kronologi, dvs. den nionde cd:n i boxen fick bli den första. Samtliga låtar var utgivna 1967. Den inledande låtens pianoslinga i introt fick mig att haja till. Var hade jag hört den förr? Efter en liten stunds funderande insåg jag att Wu Tang Clan samplade och loopade den vid ungefär samma tillfälle som jag köpte 68-71-boxen, dvs. 1993, i den låten C.R.E.A.M från deras klassiska debutalbum. 

Med eller utan pianointro... låten är fantastisk och jag förstod direkt att det inte kan vara vem som helst som har skrivit den. Efter att ha gått till botten även med den saken fann jag mycket riktigt att det inte var några mindre än Isaac Hayes och David Porter som stod som upphovsmän.

Detta är en av 60-talets allra snyggaste soulballader... ja, ballader och låtar överhuvudtaget!

Frasering och melodi i första versen är förresten påtagligt lik Dionne Warwicks inspelning av Burt Bacharachs "Walk on by". 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar